Alles over werkkleding

Algemeen

Natuurlijk! De meeste stuks werkkleding zoals shirts, jassen, truien, broeken en overalls kunnen allemaal bedrukt worden. Ook promotionele artikelen zoals caps en mutsen kunnen we bedrukken met logo of bedrijfsnaam. Aangezien wij een eigen drukkerij hebben kan dit allemaal verzorgt worden. Bekijk de pagina met meer informatie!

Eigenlijk zijn de meeste types normale kleding wel in een werk-variant te verkrijgen. Denk hierbij aan werkshirts, werkpolos, (korte) werkbroeken, werkjassen, werksweaters, werkoveralls en zelfs werksokken. Het is ook belangrijk om na te denken wat voor jou de beste optie is. Sta je bijvoorbeeld veel buiten? Dan is een (waterdichte) werkjas zeker geen gemis tijdens de herfstperiode. Werk je vooral binnen? Dan is een werkshirt of werkpolo zeker voldoende. Werk je in de bouw en zit je veel op je knieën voor je werk? Dan is een stevige werkbroek met kniebescherming een goede optie.

Normering werkleding

De normen voor werkkleding zijn essentieel voor het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van werknemers in diverse werkomgevingen. Belangrijke normeringen zijn onder andere:

  • EN-342 / EN-14058 voor bescherming tegen kou.
  • EN-343 voor waterdichte kleding en ademend vermogen.
  • EN ISO 20471 voor high-visibility kleding.
  • EN ISO 11611 en EN ISO 11612 voor bescherming tegen hitte en vlammen.

Voor een gedetailleerd overzicht van deze normen en hoe ze van toepassing zijn op jouw werkomgeving, kun je onze uitgebreide gids over veiligheid en normen voor werkkleding bekijken.

Werkkleding moet altijd voldoen aan de eisen van jouw werkomgeving. Denk hierbij aan potentiële gevaren voor jezelf en jouw omgeving. Zo kan het zijn dat je een bepaald materiaal moet dragen, of dat de kleding aan een specifieke norm moet voldoen. Dit kan voor beide shirts en broeken gelden, dus zorg dat je op de hoogte bent van de verplichtingen en normen voor jouw werkomgeving.

Het grootste verschil is dat RWS kleding is goedgekeurd door Rijkswaterstaat, wat betekend dat het aan een paar extra eisen voldoet. Zo mag dit alleen maar oranje-rood zijn, en moet het reflecterende gedeelte een bepaald oppervlak hebben wat in een H-vorm op de kleding staat. Daardoor zijn ze geschikt voor het werken langs de weg of het spoor. High visibility-werkkleding voldoet niet aan deze eisen, en is daarom niet geschikt voor medewerkers van Rijkswaterstaat. Echter kan het wel geschikt zijn voor andere doeleindes. Lees hier meer over in onze blog, of bekijk het assortiment!

Materialen werkkleding

Werkbroeken: Werkbroeken worden meestal van een stevige stof gemaakt. Over het algemeen is dit een combinatie van polyester en katoen, wat de stevigheid van polyester combineert met het draagcomfort van katoen. Andere materialen die gebruikt worden zijn denim katoen, elastaan of polyamides zoals cordura, kevlar of nylon.

Werkshirts & werksweaters: Werkshirts, werkvesten, werktruien en werksweaters worden over het algemeen gemaakt van katoen. Het voordeel van katoen is dat het comfortabel zit, stevig is en helpt bij het afvoeren van zweet. Hierdoor is het een ideale stof om te gebruiken voor werkkleding. Soms word er hier polyester bij gebruikt om extra stevigheid te geven.

Werkjassen: Werkjassen worden vaak gemaakt van polyester. Het voordeel van polyester is dat het wind- en/of waterdicht is en daardoor beschermt tegen gure omstandigheden die voorkomen bij het werken in de buitenlucht. Verder hangt het materiaal af van welke periode je de jas voor nodig hebt. Zo bestaan er gevoerde en ongevoerde jassen, softshell jassen, bodywarmers, doorwerkjassen en regenjassen. Aangezien deze allemaal hun eigen functie hebben is er meestal wel iets gecombineerd met het polyester, zoals katoen, fleece, ripstop of een polyamide zoals cordura of nylon.

Cordura materiaal is in staat om een zware belasting te doorstaan en wordt daarom ter versterking gebruikt op slijtage gevoelige plekken. Cordura is zeven tot tien keer sterker dan katoen en drie keer sterker dan normale polyester vezels. 

Cordura is zeer robuust waardoor het bestand is tegen slijtage door schuren, maar toch licht van gewicht. Ook is Cordura snij- en scheurbestendig. Door de PU-coating is de stof waterdicht, vuilafstotend en tegelijk ook ademend. De stof is zeer geschikt om op kwetsbare plekken in werkkleding te verwerken, zoals bijvoorbeeld de kniezakken, gedeeltes op de mouwen van werkjassen of andere slijtage gevoelige plekken. 

Onderhoudwerkkleding

Verkleuring is iets wat voor komt bij katoenen kledingstukken. Dit komt door een combinatie van de zouten in zweet en zonlicht. Door je kleding na het werk gelijk in de was te gooien kan je dit verminderen.

Zorg dat je het label van de werkkleding leest voordat je het in de was stopt. Hier staan vaak al instructies over het wassen waardoor je werkkleding een stuk langer meegaat.

Zorg ook dat je de wasmachine niet te vol of leeg doet. Hierdoor kan jouw werkkleding beschadigd raken. Denk daarnaast aan het drogen in de lucht in plaats van in een wasdroger, waardoor de kleding verder kan beschadigen. 

Werkbroeken worden over het algemeen vuiler dan andere (werk)kleding. Daarom is het soms verstandig om deze op een hogere temperatuur te wassen. Let wel altijd op dat je niet te heet wast, door onder de op het label aangegeven temperatuur te blijven.

Daarnaast moet je rekening houden met het soort werkbroek. Werk je bijvoorbeeld met chemicaliën? Dan kan het zijn dat jouw werkbroek een extra beschermlaag heeft die niet zomaar in de was mag. Controleer dit bij jouw werkgever.

Eigenschappen werkkleding

Steeds meer mensen willen graag stretch in hun werkbroeken, aangezien het tegenwoordig ook veel verwerkt word in vrijetijdskleding . Door stretchmateriaal te verwerken in een werkbroek, krijg je meer bewegingsvrijheid en het zit vaak ook lekkerder dan een stuggere katoenen werkbroek.

Stretch zit vaak verwerkt op belangrijke plekken zoals het zitvlak, het kruis, knieholtes en bij de broekspijpen. Je hebt verschillende soorten stretch: 2-way stretch en 4-way stretch. 2-way stretch is aan één richting rekbaar (in de breedte). 4-way stretch is rekbaar in alle richtingen waardoor je nog meer bewegingsvrijheid krijgt.

Het aantal gram per m2 is het gewicht van het doek per vierkante meter. Als jij dus een shirt hebt van 180 g/m2, weegt één vierkante meter stof van het betreffende shirt 180 gram. Hoe dikker de stof, hoe zwaarder het werkkledingstuk wordt.

Dit zorgt uiteindelijk weer voor een hoger aantal g/m2. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide blog over de kwaliteit van werkkleding in grams.

Intasten heb je voornamelijk in diverse werkoveralls. Overalls draag je meestal over je (werk)kleding, om zo deze kledingstukken te beschermen tegen vuil en viezigheid. Een intast is een gat in de overall, die precies op de juiste plek zit waar de (werk)broekzak zich bevindt.

Hierdoor kan je gemakkelijk iets in- of uit je broekzak halen, zonder dat je de hele overall uit moet trekken.

Overige werkkleding

Jazeker! In onze fysieke winkel hebben wij 90% van onze producten op voorraad!

Dus als je toch niet helemaal zeker bent van van een bepaalde maat of het zitcomfort, kan je het altijd even passen. Onze medewerkers helpen je graag!

In de meeste gevallen wel. Als jij werkkleding hebt die uitsluitend voor het werk is (denk hierbij aan een uniform of een overall), een duidelijk logo heeft per kledingstuk (van minimaal 70cm²) of aantoonbaar op de werkplek blijft, dan is de kleding 100% aftrekbaar en hoeft hier geen belasting over betaald te worden.