Alles over PBM

Helmen

Een veiligheidshelm is bedoeld om je hoofd te beschermen tegen vallende en rondvliegende objecten op de werkvloer. Zo word de kans op hoofdletsel geminimaliseerd.

Wij hebben verschillende helmen in ons assortiment: Klimhelmen, zaaghelmen, lashelmen, stootcaps en veiligheidshelmen. Bekijk het assortiment hier!

Een kinband zorgt ervoor dat de veiligheidshelm op je hoofd blijft zitten en is dus erg handig als je veel beweegt.

Werkhandschoenen

Werkhandschoenen zijn er eigenlijk met allerlei verschillende functies en eigenschappen. Zo kun je werkhandschoenen krijgen voor montage en installatie, transport, laswerkzaamheden, groenvoorziening enzovoort.

Ook kunnen deze handschoenen verschillende eigenschappen hebben, zoals snijbestendigheid, waterdichtheid, koubestendigheid of olie/chemische bestendigheid. Daardoor zijn er eigenlijk wel handschoenen voor elke werkzaamheid.

Afhankelijk van de specifieke risico's van de taak, moeten werkhandschoenen voldoen aan verschillende Europese normeringen. Deze normeringen geven aan in hoeverre de handschoenen bescherming bieden tegen specifieke gevaren zoals snijden, chemische stoffen, hitte en kou.

Voor een gedetailleerd overzicht van de verschillende typen werkhandschoenen en hun normeringen, zie de uitgebreide uitleg op de pagina: normeringen voor werkhandschoenen.

Belangrijkste normeringen:

  1. EN-388: Bescherming tegen mechanische risico's zoals schuren, snijden, scheuren en perforatie. Deze normering wordt aangegeven met vier cijfers (A-D) die respectievelijk de slijtvastheid, snijvastheid, scheurweerstand en perforatieweerstand representeren.
  2. EN-374: Bescherming tegen chemische stoffen. Deze normering garandeert de dichtheid en sterkte van het materiaal tegen chemische doorlaatbaarheid.
  3. EN-407: Bescherming tegen thermische risico's. Deze normering behandelt bescherming tegen brandgedrag, contactwarmte, convectieve hitte, stralingswarmte en vloeibaar metaal.
  4. EN-511: Bescherming tegen kou tot -50 graden Celsius. Deze normering beoordeelt doordringbaarheid, geleidingskoude en contactkoude.
  5. EN-381: Bescherming tegen handkettingzagen, voornamelijk gebruikt in de bosbouw.

Meer informatie over deze en andere normeringen kun je vinden op deze pagina.

Werkhandschoenen zijn worden gemaakt van diverse materialen, elk met unieke eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende werkomstandigheden. Enkele van de belangrijkste materialen zijn:

  • Leer: Biedt uitstekende slijtvastheid en bescherming tegen scherpe objecten.
  • Latex: Bekend om zijn goede grip en flexibiliteit, ideaal voor natte en droge omstandigheden.
  • Nitril: Bestendig tegen olie en chemicaliën, en biedt goede slijtvastheid.
  • Polyurethaan (PU): Flexibel en ademend, met een goede grip en slijtvastheid.
  • Kevlar: Zeer sterk en snijbestendig, vaak gebruikt in handschoenen die bescherming tegen scherpe objecten vereisen.
  • Katoen: Comfortabel en ademend, vaak gebruikt in combinatie met andere materialen voor lichte bescherming.

Wil je meer weten over de verschillende materialen en hun toepassingen? Bekijk dan de pagina: normeringen voor werkhandschoenen.

Er zijn meerdere soorten waterdichte werkhandschoenen. Deze hebben allemaal hun eigen verdere eigenschappen waardoor ze voor verschillende functies gebruikt kunnen worden.

Bekijk bijvoorbeeld deze waterdichte thermohandschoenen van Delta Plus, of deze handschoenen van Showa!

Kniebescherming

Kniebescherming maakt het werken op je knieën comfortabeler door demping op harde ondergronden. Bij knielend werk zijn kniebeschermers daarom een must-have om langdurige knieproblemen te voorkomen.

Dat is afhankelijk van het materiaal, dus check altijd het label of de gebruiksaanwijzing.

De meeste werkbroeken hebben een zak waar je de kniebeschermers in kan doen. Deze zitten meestal aan de buitenkant van de werkbroek, maar er zijn ook broeken waar het via de binnenkant kan.

Verder zijn er kniebeschermers die je om je broekspijp heen kan doen, maar deze zullen niet permanent vastzitten aan je broek.

Er zijn kniestukken die je in je werkbroek kan doen en er zijn kniebeschermers die je over je broek kan dragen. Ook zijn er losse kniematten die je op de grond kan neerleggen.

Oorbescherming

Oorbescherming absorbeert hoge geluidniveaus waardoor de kans op blijvende gehoorschade afneemt.

Er zijn oorkappen die je gehele oor afdekken, waarbij je versies hebt die je los kan dragen of aan een helm kan koppelen. Ook zijn er oordopjes die je in je oren kan doen, met of zonder koord.

Dit geeft aan hoeveel decibel (dB) het geluidsniveau wordt verminderd.

De hele dag in stilte werken is geen pretje, dus hebben we ook oorbeschermers met een ingebouwde radio.

Veiliheidsbrillen

Veiligheidsbrillen beschermen je ogen tegen rondvliegende deeltjes, chemicaliën, stof en andere gevaren die oogletsel kunnen veroorzaken.

Er zijn veel verschillende modellen zoals lasbrillen, overzetbrillen, veiligheidsbrillen met sterkte, en veiligheidsbrillen met heldere of donkere glazen.

De Lucent en Fossa veiligheidsbrilllen van Portwest en de Rimfire veiligheidsbril van Delta plus zijn alle drie UV-bestendig.

Dit geeft aan hoe goed de bril beschermt is tegen rondvliegende deeltjes en andere gevaren.

Jazeker, er zijn veiligheidsbrillen die een anti-condens coating hebben waardoor ze niet beslaan zoals deze veiligheidsbril van Milwaukee.

We hebben een aantal veiligheidsbrillen op sterkte van +1 tot +2,5.

Ademhalingsbescherming

Er zijn mondmaskers met en zonder ventiel in verschillende diktes en uitvoeringen. Ook zijn er halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers met diverse soorten filters. Je kan ze allemaal hier vinden!

Als het masker verstopt raakt door stof, vuil of andere deeltjes, kan het moeilijker worden om door het masker te ademen. Zodra je weerstand voelt tijdens het ademen, moet je het masker vervangen.

FFP2-maskers filteren minsten 94% van de deeltjes uit de lucht en FFP3 filteren minstens 99% van de deeltjes uit de lucht.

Wanneer je merkt dat het moeilijker wordt om door het masker te ademen kan het zijn dat de filter vervangen moet worden. Ook zijn er filters waar specifieke gebruikstijden op worden vermeld.