Normering werkschoenen

  • Wat zijn de normen voor veiligheidsschoenen?

   SRC – Antislip normering
   De antislipzolen voor werkschoenen zijn onderverdeeld in drie normeringen. Namelijk de SRA, de SRB en de SRC. Veiligheidsschoenen worden onderworpen aan een antisliptest waarbij de slipweerstand wordt beoordeeld. De fabrikant moet door middel van markering in de gebruiksaanwijzing aangeven aan welke classificatie de veiligheidsschoen voldoet. De normeringen worden als volgt bepaald:

   SRA houdt in dat deze is getest op slipweerstand met zeepoplossing op een keramische tegel.
   SRB 
   houdt in dat deze is getest op slipweerstand met glycerol op een metalen ondergrond.
   SRC Hoogste antislipnormering. De slipweerstand is getest volgens SRA + SRB. Dit zijn dus werkschoenen die voldoen aan de SRA en SRB classificatie.

   HRO - Hittebestendige zool
   De HRO normering betekent dat de buitenkant van de loopzool bestand is tegen 300 graden kortstondig (tot 1 minuut) contactwarmte. Heb je werkschoenen waarvan de zolen regelmatig weg schroeien? Kies dan voor werkschoenen met een HRO normering.

   ESD - Antistatische eigenschappen
   Deze afkorting staat voor Electro Static Discharge, ofwel: elektrostatische ontlading. Door deze toepassing in veiligheidsschoenen worden elektrostatische schokken voortdurend en effectief afgevoerd naar de grond. Zo voorkom je elektrische schokken als je in aanraking komt met elektriciteit. Werkschoenen nodig om vervelende, elektrische schokken tijdens het werk te voorkomen? Dan adviseren wij je werkschoenen met een ESD normering aan te schaffen.

   CI - Koude isolerende werking
   Deze normering staat voor Cold Isolation. Dit wil zeggen dat de werkschoenen een koud isolerende werking hebben. Hierdoor wordt de temperatuurverlaging in de werkschoenen vertraagd (<10 graden).

   HI - Hitte isolerende werking
   Deze afkorting staat voor Heat Isolation. Dit betekent dat de werkschoenen een hitte isolerende werking hebben. Hierdoor wordt de temperatuurstijging in de werkschoenen afgeremd (<22 graden).

   *Sinds 2023 zijn er aanvullende normeringen bijgekomen voor werkschoenen. Deze kun je vinden in onderstaande overzicht:


   Meer weten over wat deze normeringen precies betekenen? Lees het in onze uitgebreide blog over de nieuwe normeringen van werkschoenen!

  • Wat betekent S1, S2, S3 bij werkschoenen?
  • Hoelang blijven oude S3 schoenen geldig?
  • Verschil veiligheidsschoenen & werkschoenen
  • Hoe beschermen werkschoenen tegen vallende voorwerpen?
  • Wanneer zijn werkschoenen echt waterdicht?
  • Zijn werkschoenen verplicht op de werkplek?