Alles over werkschoenen

Algemeen

Werkschoenen, ook bekend als veiligheidsschoenen zijn speciaal ontworpen schoenen om je voeten te beschermen op de werkplek. Ze zijn gemaakt met speciale eigenschappen zoals antislip zolen, stalen neuzen, en materialen die bestand zijn tegen chemicaliën, stroom en extreme temperaturen!

Werkschoenen zijn belangrijk omdat ze bescherming geven tegen mogelijke risico's op de werkplek. Maar ze geven ook extra ondersteuning om vermoeidheid te verminderen wanneer je lange dagen werkt.

Dit is afhankelijk van veel factoren zoals de werkomgeving en de intensiteit van het gebruik. Bij dagelijks gebruik adviseren wij om werkschoenen te vervangen tussen de 8 en 12 maanden. Zorg dat je eventueel meerdere paren werkschoenen hebt, dan weet je zeker dat je nooit zonder werkschoenen staat!

Normering werkschoenen

De S-normeringen staan voor een bepaalde veiligheidsklasse, gebaseerd op de eigenschappen van de schoen. We hebben een overzicht met alle normeringen voor je op een rijtje gezet. Bekijk het hier!

Er is een overgangsperiode van 5 jaar, dus werkschoenen met een S3 normering zijn nog tot 2028 geldig. 

Werkschoenen zijn 100% waterdicht wanneer ze voldoen aan de normering WR (water resistant), S6 of S7. Dit zal vooral voorkomen bij waterdichte werklaarzen. Bekijk het assortiment hier!

Materialen

Composiet is lichter dan staal en geleidt geen warmte of kou, waardoor je voeten minder warm of koud aan zullen voelen dan bij schoenen met stalen neuzen.

Microfiber/ademend textiel: Microfiber is gemaakt van polyamide en elastaan. Dit synthetische materiaal wordt vaak gebruikt bij veiligheidsschoenen omdat het materiaal licht en elastisch is. Daarnaast is microfiber stof ademend waardoor vocht snel afgevoerd wordt. Microfiber wordt ook wel ademend textiel genoemd bij werkschoenen.

Suède (leer): Suède materiaal wordt veel gebruikt bij het maken van werkschoenen. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, in plaats van de bovenkant. Suède voelt ook zachter aan en heeft een ruwe uitstraling.

Nubuck (leer): Nubuck leer wordt, in tegenstelling tot suède, aan de bovenkant van de huid licht geschuurd. Qua uiterlijk komt het ongeveer overeen met suède, maar werkschoenen van nubuck leer hebben een gladde uitstraling en zijn steviger. Daarnaast is nubuck leer ook duurzamer dan suède materiaal.

Kevlar: Kevlar is zeer slijtvast materiaal dat ter versterking, in zowel werkschoenen als werkkleding, wordt verwerkt. Kevlar materiaal heeft een grote treksterkte en is daarmee nog sterker dan Cordura materiaal. Doordat de vezels zo nauw op elkaar gesponnen zijn, is het bijna onmogelijk om ze te scheiden. Benieuwd naar de werkschoenen met supersterk Kevlar bovenmateriaal? Neem dan contact met ons op!

FAP (Flexibele antiperforatiezool): FAP is gemaakt van een speciaal ontwikkelde aramidevezel, die vergelijkbaar is met Kevlar. Deze aramidevezels bieden soortgelijke eigenschappen zoals hoge sterkte, lichtgewicht en flexibiliteit, maar het is een eigen ontwikkeling van ISM (leverancier van Puma & Albatros) die specifiek is geoptimaliseerd voor gebruik in veiligheidsschoenen.  

Safety knit: Safety Knit materiaal zit als een sok! Safety Knit materiaal is flexibel textielmateriaal dat zich perfect aanpast aan de voeten.

Loopzool

PU: Dit staat voor Polyurethaan: een rubberachtige kunststof. Het materiaal is licht maar toch slijtvast. Hierdoor blijven de werkschoenen flexibel en heb je een prettige demping tijdens het lopen. De PU loopzolen zijn olie- en zuurbestendig. Ook zijn ze hittebestendig tot 100 graden en antistatisch. PU zolen zijn zeer geschikt voor lichtere en middelzware industrie.

PU/PU: Een PU/PU loopzool zorgt voor een schokdempend vermogen en een betere slijtvastheid. Dit komt doordat de PU/PU loopzool bestaat uit meerdere dichtheden. Een zachter en een harder deel. Hierdoor creëer je een optimale demping en heb je een soepel loopcomfort.

TPU: TPU is de afkorting van Thermoplastic Polyurethane. Dit materiaal is erg stevig en slijtvast, waardoor de loopzool extra lang mee gaat. TPU loopzolen hebben dezelfde eigenschappen als PU zolen, maar dan met een verbeterde slijtvastheid. Ook deze loopzool is olie- en zuurbestendig en is hittebestendig tot 110 graden.
PU/TPU: Eigenlijk heeft een PU/TPU loopzool dezelfde eigenschappen als de PU/PU zool. Er zijn twee verschillen: de TPU loopzool is een hardere zool (nog slijtvaster) waardoor deze minder snel slijt en de loopzool laat geen strepen achter op de ondergrond.

Rubber: De rubberen loopzool is ideaal als je in contact komt met een hete ondergrond, deze loopzool is hittebestendig tot 300 graden. Rubberen loopzolen zijn wel iets zwaarder dan loopzolen die gemaakt zijn van PU of TPU. Rubber is erg flexibel waardoor je een goede demping behoudt.

Vibram: Vibram is een toonaangevend Italiaans bedrijf. Zij produceren een hoogwaardige kwaliteit rubberen loopzolen. Deze loopzolen zijn verwerkt in outdoor- en wandelschoenen, of in lasschoenen. Deze zolen gaan langer mee dan rubberen zolen en hebben ook een hoger draagcomfort.

Phylon: Dit materiaal staat bekend om zijn flexibiliteit en is erg licht. Phylon wordt ook veel verwerkt in sportschoenen. Door een speciale compressietechniek wordt dit materiaal ontwikkeld.

Hiervoor zijn werkschoenen met een grof profiel het meest geschikt. Het profiel zorgt ervoor dat je werkschoenen grip blijven houden in de modder.

Het is afhankelijk van de ondergrond, maar over het algemeen worden werkschoenen met een nitril rubberen zool als meest slijtvast gezien. Maar ook zolen met een PU loopzool zijn slijtvast.

De loopzool zorgt ervoor dat je grip blijft houden op gladde en oneffen ondergronden. Maar een zool kan je ook beschermen tegen hitte of statische schokken. Bekijk de kenmerken per schoen om uit te vinden waar ze precies tegen beschermen!

Onderhoud

Maak ze regelmatig schoon en gebruik onderhoudsproducten zodat ze langer meegaan. Lees hier meer over het onderhoud van werkschoenen.

Nee, de constructie van de werkschoenen kan verloren gaan in de wasmachine waardoor je voeten niet meer beschermd zijn.

Bij kleine beschadigingen zou dit kunnen, maar de garantie van de leverancier vervalt hier wel mee. Let ook op dat bij sommige beschadigingen de veiligheid van de schoen niet meer gegarandeerd kan worden, en de schoen dus vervangen zal moeten worden.

Eigenschappen

Ademende werkschoenen zorgen voor een luchtcirculatie rond de voeten, waardoor transpiratie vocht kan verdampen en je voeten droog en comfortabel blijven.

Door te kiezen voor ademende werkschoenen, en sokken te dragen van natuurlijke materialen zoals bamboe of wol.

Wear2work heeft een aparte categorie lichte werkschoenen maar je kan ook de filter gebruiken in het menu en een gewicht aangeven.

Overige vragen

Wanneer je een andere inlegzool gebruikt voldoet je werkschoenen niet langer aan de veiligheidsnormering. Deze normering geldt alleen als de combinatie van de schoen en inlegzool zijn getest. De inlegzolen van Neskrid zijn wel getest, en zijn daarom (in de meeste gevallen) wel gecertificeerd.

Bij hielspoor is het belangrijk om schoenen te dragen die goede ondersteuning en demping bieden. In sommige gevallen kan het gebruik van aangepaste inlegzolen ook helpen. 

In de zolen van de Sixton Resolute werkschoenen (zoals de Forza) zit een nieuwe demping, de D3O demping. Het is gemaakt van flexibel en zacht materiaal, zonder dat dit ten koste gaat van de comfort of duurzaamheid. Deze demping vermindert de belastpieken en door deze demping wordt de druk gelijkmatig verdeeld over het hele lichaam. Je lichaamsgewrichten en voeten worden daardoor minder vermoeid dan bij gebruik van zolen met een standaard schuimdemping.