Valbeveiliging werkt veiliger op hoogte

  Valbeveiliging is essentieel bij het werken op hoogte. Van een harnas tot veiligheidslijnen en van musketonhaken tot volledige sets; Wear2work heeft het allemaal in het assortiment valbeveiliging! Neem een kijkje in ons assortiment valbeveiliging hieronder. 

  Lees meer...

  Veilig werken op hoogte? 

  Valbeveiliging is een belangrijk onderdeel om de veiligheid van jezelf of van je medewerkers te waarborgen wanneer zij op hoogte werken. Maar welke onderdelen heb je nodig om een valbeveiliging te kunnen installeren. Hieronder hebben we de 3 belangrijkste onderdelen op een rij gezet om op de juiste manier valbeveiliging te gebruiken: het harnas, de valbeveiliging en het ankerpunt.

  Harnas

  Het eerste onderdeel van valbeveiliging is het harnas. Een harnas is een soort tuigje die om het lichaam van de drager zit en waaraan de valbeveiliging wordt bevestigd. Het harnas moet een connectiepunt hebben op de rug tussen de schouderbladen of  een connectiepunt op de borst waar de valbeveiliging aan kan worden vast gemaakt. Afhankelijk van de werkzaamheden kan gekozen worden voor bevestiging op de rug of de borst.

  Valbeveiliging

  Het tweede onderdeel is de valbeveiliging zelf. Er zijn drie soorten valbeveiliging: schokabsorbers, valblokken en lijnklemmen.

  2.1 Schokabsorbers
  Een schokabsorber is een band met een lengte van maximaal 2 meter, waarin of waaraan een aparte val-absorber is bevestigd. Op het moment dat de gebruiker valt wordt de kracht van de val voor een groot deel geabsorbeerd door de schokabsorber.

  2.2 Valblokken

  Een valblok is een opgerolde band in een cassette die uitrolt wanneer er rustig aan wordt getrokken. Denk bijvoorbeeld aan een autogordel of aan een lijn bij het abseilen. Wordt er echter harder aan getrokken (of men valt dan blokkeert de band automatisch.

  2.3 Lijnklemmen

  Een lijnklem is een geleider die over een touw ‘loopt’ en bevestigd is aan het harnas. Op het moment dat de gebruiker zou vallen, klemt deze zich vrijwel direct vast op het touw. Wanneer het systeem gebruikt wordt op platte daken of schuine daken, wordt de geleider vast gemaakt aan het connectiepunt op de rug van het harnas.


  Ankerpunt

  Het derde en laatste onderdeel van valbeveiliging is het ankerpunt. Dit betreft het punt waar u de valbeveiliging aan bevestigt. Dit kan een oog zijn in- of op een muur of een band die om een profiel wordt vastgemaakt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ankerpunt sterk genoeg is om de krachten op te vangen die bij een val kunnen ontstaan.

  Soorten valbeveiliging

  Wij hebben verschillende soorten valbeveiligingssets. De sets bestaan uit een harnas, ankerlijn (het aantal meter verschilt per set), verbindingsstukken en bevestigingspunten.
  Daarnaast bieden wij ook positioneringssets aan, speciaal voor als je werkzaam bent op een hoogwerker.

  Val beveiliging bestellen?

  Wanneer je op hoogte werkt kan je eigenlijk niet zonder valbeveiliging. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het gebruiken van een valbeveiliging kan een heleboel leed voorkomen. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.