Multinorm werkkleding, voldoen aan meerdere eisen

  Door het dragen van multinorm werkkleding ben je beschermd tegen meerdere gevaren waardoor je niet hoeft te wisselen van kleding wanneer je in risicovolle werkomgeving actief bent. Wear2work heeft multinorm werkbroeken, werkjassen en werkoveralls van gerenommeerde merken zoals Dassy en Portwest. Ben je op zoek naar meer informatie over multinorm werkkleding? Lees dan snel verder!

  Lees meer...

  Waarom is multinorm kleding nodig?

  Wanneer er een beperkt aantal risico's zijn in een werkomgeving is het uitzoeken van de juiste werkkleding niet al te lastig. Werk je in een omgeving met brandbare materialen, vlammen, vonken of hitte? Dan is vlamvertragende kleding met normering EN ISO 11612 voldoende. En werk je in een omgeving waar je minder goed zichtbaar bent? Dan kan je kiezen voor RWS of High Vis kleding (conform EN ISO 20471) om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent en veilig kan werken. De normeringen en symbolen die bij deze gevaren horen zorgen ervoor dat het makkelijk is om de juiste werkkleding te vinden die passen bij de risico's van jouw werkplek.

  De afgelopen jaren zijn er een aantal normen aangescherpt en worden er steeds meer eisen gesteld aan specifieke beroepen. Denk hierbij aan de zware industrie, installatietechniek of bijvoorbeeld offshore werk. De vraag naar beschermende werkkleding is daarom gestegen, en dit is waar multinorm werkkleding goed van pas komt. Multinorm kleding combineert verschillende normeringen waardoor je met 1 outfit aan alle eisen kan voldoen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen reflecterend hesje over werkkleding met chemische bescherming of koubestendigheid te dragen, maar draag je een multinorm werkjas. Dit werkt comfortabeler en zorgt ervoor dat jij je volledig op je werk kan richten.

  In sommige werkomgevingen zijn de werkzaamheden gevaarlijker dan bij andere. Zo zijn er bepaalde branches en beroepen waar het risico op letsel hoog is wanneer je te weinig voorzorgsmaatregelen treft. Neem bijvoorbeeld de petrochemische industrie, de offshore of de metaalindustrie. In deze sectoren komen werkzaamheden voor als lassen, elektrische montage, en slijpen en deze brengen extra risico's met zich mee. Denk hierbij aan gevaren zoals vonken, hitte en vlammen, explosiegevaar, chemicaliën, en de thermische effecten van een elektrische vlamboog.

  Daarnaast moet je ook nog rekening houden met kou, regen en slecht weer. Het is belangrijk om ook daarop voorbereid te zijn, aangezien dit verdere risico's kan veroorzaken.

   

  Welke bescherming biedt multinorm kleding?

  De bescherming van multinorm kleding hangt af van het product waar je voor kiest. Er zijn diverse modellen of collecties die zich op een specifieke branche richten. De meeste kleding in onze shop voldoet ten minste aan de EN ISO 11612 (vlamvertragend) en EN ISO 1149 (antistatisch). Nu zijn er veel verschillende normeringen waaraan multinorm kleding kan voldoen. De meest voorkomende normeringen kan je hieronder vinden. Deze normeringen kan je ook vinden in onze productomschrijvingen, aangegeven met tekst en icoontjes. Het is van belangrijk om een goede inventarisatie te maken van de veiligheidsrisico’s op de werkplek en daarbij de meest geschikte kleding te kiezen. Veiligheidskleding met de juiste normering kunnen een groot verschil maken.

   

  Normeringen voor veiligheidskleding

  EN ISO 342

  Werkkleding met de normering EN-342 biedt bescherming tegen tegen kou en lage temperaturen lager dan -5°C graden. Het toepassen van het 3-lagen systeem helpt je om tijdens koude en lage temperaturen warm te blijven. Werkkleding met normering EN-14058 bieden weerstand tegen temperaturen vanaf -5 graden Celsius en hoger.

  EN ISO 343

  Werkkleding met deze normering zijn waterdicht. Een handige eigenschap als je tijdens het werken veel met water in aanraking komt. Deze normering hangt samen met een bepaalde waarde. Bij de X waarde (waterdichtheid) is bij al onze producten klasse 1 het laagst en klasse 4 het hoogst.

  EN ISO 1149

  Werkkleding met de norm EN-1149 specificeert de vereisten van elektrisch geleidende kleding. Deze kleding is onderdeel van een totaal geaard systeem (o.a. in combinatie met geleidend schoeisel). De kleding voorkomt het ontstaan van vonken, waardoor ook explosies voorkomen worden.

  EN ISO 11611

  De EN-11611 normering biedt bescherming tegen kleine spatten gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en Uv-straling. Je kan met deze werkkleding gewoon een gehele werkdag werken, zonder problemen. De norm is niet geldig voor speciale laswerkzaamheden.

  Binnen deze norm zijn er 2 klassen:

  Klasse 1 biedt bescherming tegen minder gevaarlijke lastechnieken en situaties (lasspatten en – vonken).

  Klasse 2 biedt bescherming tegen gevaarlijke lastechnieken en situaties (spatten en stralingswarmte).

  EN ISO 11612

  Word jij tijdens je werkzaamheden blootgesteld aan kleinschalig en kortstondig contact met kleine vlammen en hitte? Dan is vlamvertragende werkkleding met de normering EN ISO 11612 geschikt voor jou. De reden om EN ISO 11612 over EN ISO 14116 te nemen is dat EN ISO 11612 ook bestand is tegen hitte, terwijl EN ISO 14116 dit niet is.

  Binnen deze norm zijn er verschillende klassen:

  A1, A2 biedt bescherming tegen kleinschalig en korte contacten met kleine vlammen (beperkte vlamverspreiding).

  B (1-3) biedt bescherming tegen hete lucht (hitte) en open vuur.

  C (1-4) biedt bescherming tegen stralingswarmte van korte duur en lage intensiteit.

  EN ISO 13034

  De EN-13034 norm betekend dat de kleding voldoet aan de eisen over beperkte bescherming tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen. Veiligheidskleding met deze certificering is geschikt voor gebruik in omgevingen waar de kans bestaat dat je wordt blootgesteld aan spatten van kleine hoeveelheden chemicaliën, maar waarvoor een volledige lichaamsbescherming niet verplicht is.

  EN ISO 14116

  Werkkleding met de EN-14116 norm is gemaakt met vlamvertragende materialen. Het is bedoeld om de gebruiker te beschermen tegen kort en incidenteel contact met kleine vlammen waarbij er geen groot hittegevaar is. Wanneer kleding met deze norm in contact komt met vlammen zal het gelimiteerd verder branden, en als je de vlam weghaalt dan dooft het materiaal.

  EN ISO 20471

  High-Visibility kleding; ook wel waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid, moet voldoen aan de Europese norm voor signaalkleding, de EN-20471. Deze norm is weer onderverdeeld in 3 klassen afhankelijk van de mate van zichtbaarheid en reflectievermogen.

  EN ISO 61482

  De normering EN ISO 61482 staat voor bescherming tegen de hitte en intensiteit van een elektrische vlamboog. Dit is een hevige steekvlam die een korte periode voordoet door ontstane kortsluiting. Deze normering moet beschermen zodat er geen tweedegraads brandwonden kunnen ontstaan.

  Waarom multinorm werkkleding kopen?

  Het grootste voordeel van multinorm werkkleding is dat je maar 1 outfit nodig hebt om je te beschermen tegen meerdere gevaren. Je hoeft dus niet na te denken over je veiligheidskleding maar kan je volledig richten op je werkzaamheden. Een ander voordeel is de uniformiteit op de werkplek waarbij iedereen op dezelfde manier beschermd is tegen verschillende risico’s. Doordat verschillende werkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden met 1 werkkleding outfit hoef je niet per functie of taak uit te zoeken welke kleding het meest geschikt is. Je kan als bedrijf kiezen voor een multinorm kleding pakket voor iedereen.

  Bij Wear2work is het ook mogelijk om je werkkleding te voorzien van een logo of bedrijfsnaam. Bestel direct je bedrukkingen mee en wij regelen alles voor je. Wil je meer weten over multinorm kleding, of heb je hulp nodig bij je keuze? Neem dan contact op met onze experts. Zij helpen je graag!