Materialen

    • Welke materialensoorten zijn er?
    • Welke veiligheidsneuzen zijn er?

      Stalen neus
      De bekendste veiligheidsneus op de markt is de klassieke stalen neus. Staal is erg sterk, en er is weinig materiaal nodig om de gewenste veiligheidsnormering te behalen. Ondanks dat er weinig volume voor nodig is, blijft staal erg zwaar. Om werkschoenen lichter en comfortabeler te maken zijn fabrikanten op zoek gegaan naar alternatieven voor de stalen veiligheidsneus.

      De stalen veiligheidsneus staat er om bekend dat deze een goede absorberende kracht heeft. Naast de “normale’’ stalen neus, is er ook een geperforeerde stalen neus. Deze bevat gaten aan de bovenzijde. Hierdoor wordt de werkschoen niet alleen lichter, hij ademt ook nog eens beter.

      Aluminium neus
      Mocht je toch opzoek zijn naar een metalen neus, dan biedt aluminium de oplossing. Aluminium beschermingsneuzen bieden dezelfde bescherming als de stalen neuzen, alleen zijn deze veel lichter. Door het gebruik van lichte materialen, zullen de werkschoenen ook veel lichter zijn en daarmee comfortabeler om te dragen. Ondanks het lichte materiaal, zijn werkschoenen met een aluminium beschermneus toch veilig en sterk. Andere kenmerken van aluminium veiligheidsneuzen is dat ze over het algemeen wijder zijn dan neuzen van staal of composiet.

      Composiet, kunststof en carbon neus
      Een composiet-, kunststof- of carbon veiligheidsneus hebben bijna allemaal dezelfde kenmerken. Een composiet veiligheidsneus is een mix van de andere materialen zoals Koolstof (Carbon), kunststof en glasvezel. Het grootste kenmerk is dat de materialen erg licht zijn. Het isoleert goed, dit komt omdat de verschillende vezels geen kou of warmte geleiden. Wel is er meer volume nodig om dezelfde veiligheid te kunnen bieden als staal. Maak je niet druk om de veiligheid, elke werkschoen wordt op dezelfde manier genormeerd en getest.

      Doordat bovengenoemde veiligheidsneuzen uit verschillende vezels bestaan, zit er geen metaal in verwerkt. De werkschoenen zijn daarmee 100% metaalvrij en hierdoor zullen de werkschoenen niet afgaan bij detectiepoortjes.

      Glasvezel neus (fiberglass)
      Veiligheidsschoenen met een glasvezel beschermneus (fiberglass) beginnen erg populair te worden. De reden hiervoor is dat het nog lichter is dan verschillende composiet of aluminium varianten. Naast dat het materiaal erg licht is heeft het nog een extra voordeel; het is erg makkelijk te bewerken. Hierdoor kunnen de werkschoenen beter ontworpen en geproduceerd worden!

    • Wat is het verschil tussen een stalen beschermneus en een composiet beschermneus?
    • Is een stalen beschermneus veiliger dan composiet?
    • Zijn lederen werkschoenen waterbestendig?
    • Wat is volnerf leer?
    • Wat is mesh voor materiaal?
    • Wat is het voordeel van mesh?
    • Welke tussenzolen zijn er?