Materialen

    • Welke materialensoorten zijn er?
    • Welke veiligheidsneuzen zijn er?
    • Wat is het verschil tussen een stalen beschermneus en een composiet beschermneus?
    • Is een stalen beschermneus veiliger dan composiet?
    • Zijn lederen werkschoenen waterbestendig?
    • Wat is volnerf leer?
    • Wat is mesh voor materiaal?
    • Wat is het voordeel van mesh?
    • Welke tussenzolen zijn er?

      Werkschoenen hebben naast een veiligheidsneus vaak ook een ondoordringbare tussenzool. Ook wel antiperforatie zool genoemd. De ondoordringbare tussenzool zorgt ervoor dat er geen scherpe voorwerpen via de onderzijde van de werkschoenen kunnen binnen dringen. Niet alle werkschoenen hebben een antiperforatie zool. Werkschoenen met een antiperforatie zool zijn te herkennen aan de S1P, S3 en werklaarzen met een S5 normering. Werkschoenen met een S1 of S2 en werklaarzen met een S4 normering hebben dus geen ondoordringbare tussenzool. Een antiperforatie tussenzool is een dun zooltje dat zich bevindt tussen de buitenzool en de binnenzool.

      De tussenzool kan gemaakt worden van verschillende materialen die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Wat bij elke tussenzool overeenkomt is dat deze ondoordringbaar is voor scherpe voorwerpen. Hieronder is een kort overzicht van de meest voorkomende materialen:

      Kevlar tussenzool
      Een tussenzool gemaakt van kevlar biedt vele voordelen. Kevlar tussenzolen zijn zacht, soepel en daarmee extreem buigzaam. In tegenstelling tot stalen tussenzolen, zijn kevlar tussenzolen ook vele malen lichter. Tussenzolen van kevlar beschermen daarnaast ook het hele voetoppervlak omdat deze genaaid worden aan de schacht, dit kan met stalen tussenzolen bijvoorbeeld niet. Door metaaldetectiepoortjes heenlopen zal geen probleem zijn, want werkschoenen met kevlar tussenzolen zijn niet magnetisch.

      Stalen tussenzool
      Het voordeel van een stalen zool is dat de penetratiebestendigheid veel hoger ligt in vergelijking tot andere tussenzolen. Het is goed om je vooraf goed te laten informeren welke werkschoenen geschikt zijn voor jouw werkzaamheden, aangezien stalen tussenzolen weer zwaarder zijn dan bijvoorbeeld kevlar antiperforatiezolen. Werkschoenen met stalen tussenzolen worden namelijk meestal gebruikt voor de zwaardere werkzaamheden, zoals in de bouw.

      Kunststof tussenzool
      Een kunststof tussenzool is, net zoals een kevlar en stalen tussenzool, ook ondoordringbaar en beschermt de voeten tegen het binnendringen van bijvoorbeeld spijkers en scherpe voorwerpen. Daarnaast bieden kunststof tussenzolen ook bescherming tegen hitte.

      FAP ® tussenzool
      Een FAP tussenzool zal je veel tegen komen bij werkschoenen van Puma en Albatros. FAP staat voor flexibele antiperforatiezool welke is gemaakt van verschillende textiellagen en scheurvaste vezels. De metaalvrije tussenzool is ondoordringbaar en beschermt de voeten tegen spijkers en scherpe voorwerpen.

      Zero (k) ® antiperforatiezool
      Een Zero (k) tussenzool kom je veel tegen bij onze Sixton werkschoenen. Deze kunststof tussenzool is metaalvrij en zijn ondoordringbaar. Daarnaast is een Zero (k) tussenzool flexibel en licht van gewicht.

      AP Zero ® antiperforatiezool
      Een ondoordringbare tussenzool die voorkomt dat er scherpe voorwerpen door de zool heen komen. De Ap Zero (Lotto werkschoenen) tussenzolen zijn gemaakt van lichte materialen en zijn daarmee ook ultra flexibel!